Nye statistikker over brugen af ​​antibiotika i den norske fødevareindustri, der blev præsenteret i NORM-VET årsrapporten 2019, bekræfter, at laksebranchen har formået at minimere brugen af ​​antibiotika.

I 2019 blev der kun givet 16 receptpligtige antibiotika til lakseopdræt, og det er det laveste antal nogensinde. Dette betyder, at 99 % af norsk laks produceres fuldstændigt uden antibiotikabehandling.

Antibiotiske behandlinger for opdrættet laksesygdom er faldet støt over tid. Takket være fokus på effektive vacciner og fiskevelfærd er brugen af ​​antibiotika i norsk opdrættet laks blevet reduceret med så meget som 99 % siden 1980. Fra et lavt niveau i 2018 blev brugen yderligere reduceret med 77 % i 2019.

Norge har aldrig produceret så meget laks som i 2019. Dette er en konsekvens af fokus på fiskevelfærd og industriel fødevaresikkerhed. I 2019 blev der opdrættet 1,3 millioner ton laks i fjordene ud for Norges kyst. Industrien brugte kun 222 kg antibiotika. Til sammenligning blev 4673 kg antibiotika anvendt i norsk kødproduktion, og dette anses også for at være meget lavt internationalt.

På trods af omfattende forskning og dokumentation i fiskerisektoren er der stadig mange myter om, at antibiotika er et problem i lakseavl. Undersøgelser viser imidlertid, at brugen af ​​antibiotika har været tæt på nul i mange år. Forbrugerne kan således føle sig sikre på, at norsk laks er et sikkert og sundt valg på deres tallerken.

Årsrapporten fra NORM-VET 2019 er den 20. udgave, der præsenterer information om antibiotikaresistens og brugen af ​​antibiotika i norsk husdyr- og fødevareproduktion. Læs rapporten NORM-VET-2019 HER.